Klik hier voor onze popup webplayer

FOCUS 103 was in de jaren 80 één van Nederlands grootste “landpiraten”.

FOCUS 103 begon in september 1981 als “etherpiraat” vanuit Heiloo. De broers Cees en Frank Winnips waren samen met wat vrienden regelmatig met modelvliegtuigjes in de weer. Dit tot grote onvrede van de buurt waarin zij woonden.

Uiteindelijk besloten ze om onder de naam “Radio FOCUS” op zondagochtend te starten met de uitzendingen onder de veelzeggende slogan “luister ookus naar radio focus “.

FOCUS 103 was al snel een begrip in de regio en later in Noord-Holland. 

Eerst waren de uitzendingen alleen op zondag te horen maar al vrij snel kwamen er meer DJ's en werd er het hele weekenden uitgezonden. Na een aantal inbeslagnames door de Radio Controledienst (RCD) werd besloten om de studio op een andere plaats te huisvesten dan de FM zender. Via een straalverbinding ging het signaal naar de zender waardoor bij inbeslagname de studio gespaard zou blijven. De studio zat bij Eric Hoogland thuis in een omgebouwde garage. 

Om storingen te voorkomen werd in 1985 besloten om de zender op te stellen bij een bedrijf langs het Noord-Hollands kanaal in Heiloo. Daar stond ook de beruchte stacaravan waar de studio in werd gebouwd. 

FOCUS 103 draaide in die tijd al veel commercials van lokale ondernemers die het station financieel steunden. de commercials kwamen meestal bij de huisleverancier Top Format uit Haarlem vandaan. Alle jingles die destijds zijn gebruikt kwamen bij diezelfde producent vandaan. 

Het succes van FOCUS 103 werd steeds groter. Door het harde ingrijpen van justitie bij de grote Amsterdamse landpiraten zoals Decibel en Unique FM luisterden steeds meer mensen naar FOCUS 103. Omdat genoemde stations inmiddels waren gestopt kwamen een aantal medewerkers naar FOCUS 103. Enkele namen zijn: Jos van Heerden alias Nico Stevens, Frits Mulder alias Frits Koning, Ron Stoeltie, Raymond Balsink, Ron Schriek alias Ron Muller. Ook uit het Haarlemse piratenleven kwamen DJ's naar FOCUS 103. Enkelen van hen waren René Verstraten, Gaston Starreveld, Jan Hoogenkamp, Bob Evers, Peter van de Valk. 

Met deze mensen bij het toch al grote team was de keuze voor een 24/7 station snel gemaakt.

Leest Verder...